Bożonarodzeniowy Stollen

teraz_senior_stollen

Przygotowanie bakalii:

200 g rodzynek
100 g koryntek
50 g migdałów
166 ml rumu

Dzień wcześniej zalać bakalie rumem, a pozostałe składniki umieść w ciepłym miejscu.

 

Ciasto:
50 g margaryny

125 g masła

40 g smalcu

500 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

15 g cukru waniliowego

83 g cukru

44 g drożdży

1 łyżeczka suchych drożdży

1/3 szklanki mleka

skórka z 1/2 pomarańczy

1/4 łyżeczki soli

50 g kandyzowanej skórki cytrynowej

50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

50 g mielonych migdałów

300 g masy marcepanowej

 

Masło, smalec i margarynę rozpuść. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, mąkę przesiać do miski i zrobić w niej dołek, wlej drożdże z mlekiem, wymieszać i dodać cukry, proszek do pieczenia, sól, mielone migdały i rozpuszczony tłuszcz. Połączyć wszystko i dodać otartą skórkę z pomarańczy, odsączone bakalie, kandyzowane skórki. Ciasto wyrabiać energicznie przez 15 minut, po tym czasie ciasto włożyć do miski, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny. Po tym czasie uderzyć mocno w ciasto, aby je odgazować i znów ugniatać przez około 5 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200° C. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt 30 x 23 centymetrów, w środku wzdłuż dłuższego boku należy umieścić marcepanowy wałek. Zawinąć ciasto i złączeniem w górę umieścić je w stollenowej foremce. Można też złożyć struclę na pół, w ten sposób, by górna część nie pokryła do końca dolnej części i dobrze docisnąć złączenia. Ciasto wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę pieczenia do 175° C, piec przez około z 45 minut. W przypadku pieczenia w foremce, należy wyjąć i dopiekać jeszcze około 20 minut.

 

Wykończenie:

125 g masła

cukier puder

 

Masło stopić i bezpośrednio po upieczeniu posmarować ciasto połową masła i za chwilę obsypać obficie cukrem pudrem, pozostawić do ostygnięcia. Następnie znów polać ciasto roztopionym masłem i jak wsiąknie, posypać cukrem pudrem. Po ostygnięciu ciasto zawinąć w papier i odstawić 5 tygodni w chłodne miejsce, by ciasto dojrzało.Gotowe!

teraz_senior_StollenSide

 

Źródło: http://ogrodybabilonu.blogspot.com/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *