Lody, lody dla ochłody!

Dziś krótko (bo trzeba będzie zaraz pędzić do lodziarni) o pięciu powodach zdrowotnych, dla których nie powinniśmy wzbraniać się przed lodami.

teraz_senior_lody

Po pierwsze: mleko zawarte w lodach, dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych, takich jak pełnowartościowe białko, witaminy i minerały. Lody mają też dużo potasu, magnezu, fosforu.

Po drugie: jeżeli wzbogacimy je owocami i bakaliami mogą podwoić wartość odżywczą i stanowić idealną przekąskę w ciągu dnia, a dzięki temu, że zawierają pewną dawkę tłuszczu mogą zastąpić jeden posiłek.

Po trzecie: są bogatym źródłem wapnia. Ten w lodach jest trzykrotnie łatwiej przyswajalny niż znajdujący się np. w warzywach strączkowych lub w rybach.

Po czwarte: wzmagają wydzielanie serotoniny. Zwiększony jej poziom wywołuje uczucie odprężenia i spokoju, relaksuje i czyni nas… szczęśliwymi!

Po piąte: są najmniej kaloryczne ze wszystkich deserów. Powoduje to duża ilość powietrza, która jest wtłaczana podczas produkcji, dlatego jedna kulka lodowa jest przeciętnie aż cztery razy mniej kaloryczna od np. drożdżówki.

teraz_senior_lody2

(Na podstawie www.styl.pl)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *